We won a competition to design the public realm for the £134m redevelopment of Oxford Brookes University’s Headington Campus.

Working as part of the masterplanning team, we developed a scheme to revolutionise the campus in the spirit of the university’s transformative ‘Space to Think’ initiative. We also provided input to the planning application on ecological enhancement.

Conceived as a series of interconnecting buildings and spaces, the campus features a dramatic public reception plaza, overlooked by the new John Henry Brookes Building reading rooms and reception. A contemplative central courtyard interconnects with the Forum, a four-storey veil of glass the only separation. These elegant spaces are highly sustainable, incorporating cooling labyrinths and attenuation tanks; technically complex yet seemingly simple and created from local materials.

A fully accessible public route links Headington conservation area with South Park and its views of the Oxford’s “dreaming spires”.

The project won several awards including the RIBA National Award. Our client was thrilled with our input: “A creative and inventive practice that works collaboratively with its client, achieving outstanding work grounded in technical excellence and value for money.”

Services employed: Landscape Design, Ecology

If you are looking for collaborative and creative landscape design please get in touch with Edward Phillips